Η ιστορική αναδρομή της εταιρίας ξεκινάει από το 1965 όπου ιδρύεται στις Στέρνες, Ακρωτηρίου μια από τις πρώτες χοιροτροφικές μονάδες στον νομό Χανίων με την μορφή ατομικής επιχείρησης. Ιδρυτής της εταιρίας ήταν ο Πατεράκης Νίκος ο οποίος τελούσε τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα σε μια αρκετά δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Ελλάδα. Παρόλ’ αυτά, όμως, με αγάπη και πάθος το 1972 έρχεται ο εκσυγχρονισμός της μονάδας και η επέκταση της. Παράλληλα, ιδρύεται και το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης κρεάτων και συναφών ειδών στην περιοχή από την οικογένεια Πατεράκη.

Το 1988 έρχεται στο προσκήνιο της ιστορίας η πλέον εταιρία με την επωνυμία Αγροκτηνοτροφικές Γενικές Επιχειρήσεις Πατεράκη Α.Ε σε συνέχεια της ατομικής επιχείρησης Πατεράκης Νίκος. Ιδρυτής αποτελεί ο Γεώργιος Πατεράκης ο μεγαλύτερος από τους γιούς της οικογένειας.

Η εγχώρια παραγωγή σε χοιρινά δεν αρκεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες της εταιρίας και το 1993 ξεκινάει η εισαγωγή κρέατος από την Ευρώπη ενώ παράλληλα αποκτώνται και οι αρχικές εγκαταστάσεις της εταιρίας για την επεξεργασία αυτού.

Το 1998 η εταιρία αναπτύσσεται με γοργά βήματα. Η υπάρχουσες εγκαταστάσεις εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται. Αγοράζεται αποθήκη στο ΒΙΟΠΑ Χανίων η οποία διαμορφώνεται κατάλληλα με ψυγεία και καταψύκτες και τέλος ιδρύεται ατομική εταιρία Διεθνών μεταφορών Δημοσίας Χρήσης.

Ένα χρόνο αργότερα χορηγείται αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης εγκατάστασης Α93 και F37. Παράλληλα oi αποθήκες στο ΒΙΟΠΑ συντελούν στην ανάπτυξη της εταιρίας Τροφοεισαγωγική η οποία προμηθεύει και εισάγει με ιδιόκτητο στόλο 4 φορτηγών ψυγείων κατεψυγμένα προϊόντα.

Το 2001 και έπειτα ξεκινάει η ενασχόληση της Πατεράκης με το τομέα του αλλαντικού όπου και λανσάρονται τα πρώτα προϊόντα σε μορφή συσκευασίας CATERING στη αγορά.

Το 2005 εγκρίνεται ακόμα ένας κτηνιατρικός κωδικός ο PE 75 αλλά και πιστοποιείται με σύστημα διασφάλισης ποιότητας HACCP & ISO και ΕΛΟΤ 1416.

Από το 2006 έως και σήμερα η Πατεράκη Α.Ε. βρίσκεται σε μία συνεχή πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης και δείγμα αυτού είναι η σύναψη συνεργασίας με όλες τις μεγάλες αλυσίδες super market πληρώντας όλα τα ποιοτικά κριτήρια.

Το 2021 η εταιρία προχωράει ένα βήμα παραπέρα και πραγματοποιεί επένδυση  2 εκατομμυρίων με σκοπό την επέκταση της παραγωγικής μονάδας αλλαντικών προϊόντων. Παράλληλα πραγματοποιείται έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρίας σε Ευρωπαϊκό έδαφος και όχι μόνο.